Nuohouspalvelut siirtyvät vapaaseen tarjontaan 11.01.2019 |
Tulisijojen ja savuhormien nuohouksen tarkoituksena on estää palamisjätteen aiheuttama tulipalon vaara. Paloturvallisuuden lisäksi nuohoustoiminnan tavoitteena on energian taloudellinen käyttö, ympäristön suojelu ja ihmisten terveys sekä hyvinvointi. Säännöllinen nuohous vähentää polttoaineen kulutusta ja edistää täydellistä palamista vähentäen päästöjä ja ympäristön tarpeetonta kuormitusta.
Nuohousta koskeva lainsäädäntö on muuttunut 1.1.2019 alkaen. Lainsäädännön uudistuksen merkittävin muutos koskee nuohouksen järjestämistapaa. Aiemmin nuohouksen järjestämistapa on ollut pelastuslaitoksen päätettävissä ja useilla alueilla, kuten Pirkanmaalla, on käytössä ollut piirinuohousjärjestelmä. Lakimuutoksen myötä koko maassa siirrytään nuohouspalvelujen osalta vapaaseen tarjontaan siirtymäajan jälkeen viimeistään 1.7.2019 alkaen.
Pirkanmaan pelastuslaitoksen alueella vapaan kilpailun piiriin on tullut 1.1.2019 lähtien Parkanon pohjoinen nuohouspiiri. Muissa nuohouspiireissä nuohouspalvelut tuotetaan toistaiseksi piirinuohousjärjestelmällä. Useat pirkanmaalaiset nuohoojat ovat kuitenkin esittäneet pelastuslaitokselle nuohouksen vapauttamista kilpailulle jo siirtymäaikana. Asia on parhaillaan valmistelussa ja sen etenemisestä tiedotetaan erikseen.
Rakennuksen omistajan ja haltijan kannalta muutoksessa keskeistä on se, että vapaan tarjonnan alueilla asiakas voi valita itse nuohoojan, kun piirinuohouksessa on tullut käyttää piirinuohoojaa. Vapaan tarjonnan alueilla ei ole myöskään käytössä pelastuslaitoksen päättämää maksutaksaa.
Rakennuksen omistajan velvoitteisiin tai nuohoojalta vaadittavaan pätevyyteen muutoksella ei ole vaikutusta. Muutos korostaa entisestään rakennuksen omistajan ja haltijan velvoitetta huolehtia tulisijojen ja savuhormien kunnosta sekä säännöllisestä nuohouksesta. Vakituisissa asunnoissa nuohous on tehtävä edelleen vuosittain, vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein. Nuohouspalveluja saa jatkossakin tarjota vain nuohoojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö.
Rakennuksen omistajan, haltijan ja toiminnanharjoittajan on yleisten tilojen ja koko rakennusta palvelevien järjestelyjen osalta sekä huoneiston haltijan hallinnassaan olevien tilojen osalta huolehdittava, että: 1) tulisijat ja savuhormit pidetään sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti; Edellä 1 momentissa säädetyt velvoitteet eivät koske kaasukäyttöistä tulisijaa eikä sen hormia. Tulisijat ja savuhormit on nuohottava riittävän usein ottaen huomioon niiden käyttöaste ja rakenne sekä käytetty polttoaine. Vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa tulisijat ja savuhormit on kuitenkin nuohottava vähintään vuoden välein, ja vapaa-ajan asumiseen käytetyissä rakennuksissa vähintään kolmen vuoden välein. Käyttämätöntä tulisijaa ja savuhormia ei tarvitse nuohota. Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja savuhormi on nuohottava ennen käyttöönottoa.
Nuohouksessa nuohooja puhdistaa ja tarkastaa tulisijan ja savuhormin niihin liittyvine osineen. Tarkastuksessa ei tarvitse käyttää erikoistyövälineitä. Nuohoustyö sisältää: 1) valmistelutoimet; Nuohoustyössä nuohoojan tulee noudattaa hyvää nuohoustapaa.
Nuohoojan tulee antaa asiakkaalle todistus suoritetusta nuohoustyöstä. Nuohoustodistuksesta on käytävä ilmi: 1) rakennuksen osoite; Tulipalon vaaraa aiheuttavat viat ja puutteet on yksilöitävä niin, että asiakas voi ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. |
|
![]() |
Ajankohtaista | Asukkaille | Yrityksille | Tietoa meistä | Hyvä tietää | Lomakkeet | Ota yhteyttä | Juhlavuosi |