login
Savutuuletusharjoitus 5.8.2014.

Pääsimme seuraamaan työvuoron savutuuletusharjoituksia. Kohde oli kaksi kerroksinen omakotitalo, jossa oli myös kellarikerros. Koska päivä oli helteinen, esimiehen luvalla harjoituksessa ei puettu sammutusasun takkia. Vaikka harjoitus pyritään tekemään todenmukaisesti, ei palomiehiä uuvutettu ehdoin tahdoin, koska työvuoron aikana voi aina tulla jokin raskas hälytystehtävä. Vuonna 2013 Pirkanmaalla oli 242 rakennuspalo tai rakennuspalovaara -hälytystä asuin- tai vapaa-ajanrakennuksissa. Näistä 77 kohteessa palovaroitin oli toiminut, 41 kohteessa palovaroitin ei ollut toiminut ja 64 kohteessa ei ollut palovaroitinta.


Savutuuletusta harjoiteltiin kahdella eri harjoituksella. Ensimmäisessä harjoituksessa kohde oli kellari ja toisessa yläkerta, jossa harjoiteltiin savuverhon käyttämistä. Vaikka käytössä oli keinosavu, käytettiin paineilmalaitteita, koska harjoitustilanteessa pitää harjoitella mahdollisimman todentuntuisesti eikä keinosavukaan ole terveellistä.


Harjoitus pidetiin Lempäälän kunnan omistamassa kiinteistössä, joka odottaa purkua.

Savusukelluksen tekee aina vähintään kaksi palomiestä ja mahdollisesti mukana on myös paloesimies.

Rakennuksen ulkopuolella on savusukellusvalmiudessa suojapari. Savusukellusvalvoja, joka on yleensä pelastusyksikön kuljettaja, kirjaa savusukeltajien lähtö- ja tulopaineet sekä lähtö- ja tuloajan. Hän ottaa savusukeltajiin15 minuutin välein yhteyttä ja kysyy savusukeltajilta paineet.

Pimeys ja kuumuus ovat savusukelluksessa isoja haasteita sekä pelastustöiden että työturvallisuuden kannalta.

Umpiperäkellari on yksi vaikeimmista tuulettaa. Ulospuhallettava savu pitää saada riittävän kauas aukosta, josta menee korvausilma sisään.

Vain toimiva ja oikein sijoitettu palovaroitin antaa aikaa pelastautumiseen. Palovaroittimia pitää lain mukaan olla yksi jokaisessa kerroksessa ja yksi jokaista alkavaa 60 m2 kohden. Pelastuslaitos suosittelee, että palovaroitin asennetaan jokaiseen makuuhuoneeseen sekä poistumisreiteille. Pientaloissa poistumisen kannalta on myös huomioitava mahdollisuus poistua toisesta kerroksesta varatien kautta (parveke, ikkuna). Mikäli pudottautumiskorkeus ikkunasta tai parvekkeesta on yli 3,5 metriä, tulee seinään asentaa tikkaat ja varatienä toimivassa ikkunassa tulee olla kiintokahvat. Eli järjestelyjen pitää olla sellaiset, että toisesta kerroksesta oikeasti pääsee palotilanteessa poistumaan.

Toisessa harjoituksessa tehdään ylipainetuuletus ja harjoitellaan savuverhon käyttöä.

Savulle pitää olla avattuna purkausluukku ennen kuin savutuuletin laitetaan päälle. Tarkoitus on saada palavasta kohteesta savut mahdollisimman pian pois.

Savuverho on vaihtoehto sille, että sahataan ovi puoliksi vaakasahauksella, jolloin säästetään ovi rikkoutumiselta.

Tilassa oleva ylipaine näkyy hyvin savuverhon alaosassa. Verhon etupuolella oleva tila on savusta vapaata.

Savuiseen tilaan ei koskaan mennä ilman paineellista paloletkua työturvallisuuden takia. Palon jälkeen savuisessa huoneistossa on yleensä kyteviä ja raivaamattomia palopesäkkeitä. Palamisilmaa saatuaan palo voi kiihtyä uudelleen.

Kun savu saadaan tuuletettua pois, lisätään työturvallisuutta. Näkyvyys helpottaa sammutus- ja pelastustehtäviä. Lisäksi savutuuletuksella voidaan ehkäistä muiden tilojen savuvahinkoja.